ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης άγχους και στρες για το προσωπικό του ΕΚΑΒ. - E.Y.A.E. EKAB

E.Y.A.E. EKAB

Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων ΕΚΑΒ

Breaking

Home Top Ad

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης άγχους και στρες για το προσωπικό του ΕΚΑΒ.


Αθήνα 28/07/2019
      
Θέμα: Εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης άγχους και στρες για το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των εργαζομένων και της παρακολούθησης των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας της, σας ενημερώνει για τις δυο (2) τελευταίες θετικές εξελίξεις πάνω στο θέμα της Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

1ο θέμα:  Διοργάνωση Εισαγωγικού Σεμιναρίου.
Την Παρασκευή 20/09/2019 θα διεξαχθεί ειδικό σεμινάριο που αφορά την συμμετοχή 50 διασωστών του ΕΚΑΒ με τίτλο:"ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ KAI  ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ". Το σεμινάριο διοργανώνει το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.   Για το τελικό πρόγραμμα, για την διαδικασία συμμετοχής και την ακριβή ώρα του σεμιναρίου θα ενημερωθείτε σε επόμενη ανακοίνωση.

2ο θέμα: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ»
Το ΙΣΝ (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) έκανε τελικά αποδεκτό εν μέρη το αίτημα για τη χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού προγράμματος  Διαχείρισης Άγχους και Στρες των διασωστών του ΕΚΑΒ που σχεδίασε και σκοπεύει να υλοποιήσει το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.

Πιο συγκεκριμένα η απάντηση του ΙΣΝ (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) είναι: "Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υποβλήθηκαν εγκρίθηκε το 50% του συνολικού προϋπολογισμού.  Ωστόσο, για να δοθεί το 50% του προϋπολογισμού κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος η προϋπόθεση είναι ο υπεύθυνος να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει το άλλο 50% από άλλη χρηματοδοτική πηγή".

Ευελπιστούμε η διοίκηση του ΕΚΑΒ να μπορέσει να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για το υπόλοιπο 50%  του προγράμματος και να υλοποιηθεί τελικά η κατάρτιση των εργαζομένων, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους διασώστες να διαχειριστούν το άγχους και το στρες, αλλά και να διεξάγει σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τις δυσκολίες που συναντά  και τη φθορά που δέχεται ένας διασώστης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

παρακάτω σας αναλύουμε το τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει
το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
 
ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΝ(Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)

Training in Stress Management  for Greek Ambulance Personnel of the National Emergency Centre  (EKAB rescuers)

Η πρόταση αυτή ετοιμάστηκε κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, το οποίο απηύθυνε αίτημα στη Δρ Αντονία Πασχάλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας Υγείας, για την εκπαίδευση και την ψυχολογική στήριξη των Διασωστών του ΕΚΑΒ, δεδομένης και της ειδίκευσής της στον έλεγχο της διαχείρισης του άγχους.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο Εργαστήριο Ψυχοπαθολογίας και Νευροψυχολογίας, του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Επιστημών της Συμπεριφοράς, της Νοσηλευτικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρόεδρος του εργαστηρίου είναι η Δρ. Δανάη Παπαδάτου, Καθηγήτρια στην Κλινική Ψυχολογία, η οποία ειδικεύεται επίσης σε θέματα που σχετίζονται με την απώλεια, το τραύμα και το πένθος.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στόχος του προγράμματος είναι να προσδιοριστούν τα επίπεδα άγχους των διασωστών του ΕΚΑΒ και να αναπτυχθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους. Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι:
(1) Εξειδικευμένη εκπαίδευση για την πρόληψη και τη διαχείριση του εργασιακού άγχους σε ένα πιλοτικό δείγμα 150 διασωστών του EKAB και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.
(2) Ανάπτυξη ενημερωτικού φυλλαδίου για την πρόληψη και τη διαχείριση άγχους για το προσωπικό του EKAB.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Συμμετέχοντες: 300 υπάλληλοι του ΕΚΑΒ.
Εκπαιδευτική πρακτική: Ένα δείγμα 150 διασωστών του EKAB, το οποίο χωρίζεται σε 10 ψυχο-εκπαιδευτικές ομάδες, θα συμμετάσχει σε 8-εβδομαδιαίες συναντήσεις / ομαδικές συνεδρίες με τους εκπαιδευτές του προγράμματος. Η διάρκεια της συνολικής εκπαίδευσης ανά ομάδα θα είναι 2 μήνες (περίπου), θα σχηματιστούν 10 ομάδες κατάρτισης (μέγιστοι συμμετέχοντες ανά ομάδα 15 διασώστες) και η διάρκεια κάθε συνεδρίασης της ομάδας θα είναι 2 ώρες την εβδομάδα. Επιπλέον, 150 διασώστες θα χρησιμεύσουν ως ομάδα ελέγχου (χωρίς παρέμβαση). Ο τελικός στόχος είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις ακόλουθες δεξιότητες:
α) Να αναπτύξουν στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους και του στρες.
β) Να ενισχύσουν τις αντοχές τους.
γ) Να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Αξιολόγηση εκπαίδευσης: Θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις στις οποίες θα παρέχονται ερωτηματολόγια, α) πριν από την κατάρτιση, β) στο τέλος της εκπαίδευσης και γ) έξι (6) μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτές: 2 μέλη ΔΕΠ και 3 έμπειροι εκπαιδευτές (κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος), ως επιστημονικοί συνεργάτες.

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ:
α) Σύνταξη και η εκτύπωση φυλλαδίου για τη διαχείριση του άγχους των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ και η δημοσίευσή του στον δικτυακό τόπο του ΕΚΑΒ και του Σωματείου των Εργαζομένων.
β) Έκθεση προς τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ για την Πρόληψη και τη Διαχείριση του Στρες των εργαζομένων.
γ) Την υποβολή άρθρων και την παρουσίαση σε συνέδρια των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του προγράμματος κατάρτισης.

Επωφελούνται άμεσα: Οι 300 συμμετέχοντες Διασώστες.
Επωφελούνται έμμεσα: Οι υπόλοιποι 4.000 Διασώστες του ΕΚΑΒ ανά την χώρα.

Διάρκεια του προγράμματος: 24 μήνες
 

Η Επιτροπή Υγείας και Ασφαλείας θα συνεχίσει να σας κρατά ενήμερους, όπως επίσης θα συνεχίσει να περιμένει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς σας στο γραμματοκιβώτιο που υπάρχει έξω από την πόρτα του σωματείου, στο email: 166worksafe@gmail.com και στην σελίδα της επιτροπής στο Facebook. (www.facebook.com/166WORKSAFE)

Για την Ε.Υ.Α.Ε. του ΕΚΑΒ

ο γραμματέας                           ο πρόεδρος

Μπαχτής Κων/νος                    Χουλιάρας Βασίλειος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου