Πραγματοποιηθηκε ο «Διάλογος για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία» - E.Y.A.E. EKAB

E.Y.A.E. EKAB

Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων ΕΚΑΒ

Breaking

Home Top Ad

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Πραγματοποιηθηκε ο «Διάλογος για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία»


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Υ&ΑΕ) στις 28 Απριλίου, το Υπουργείο Υγείας με πρωτοβουλία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής διοργάνωσε την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 (ώρα 10.00-14-00), Διάλογο για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία με τίτλο «Οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας ως αφετηρία διαλόγου, συνέργειας και στρατηγικού σχεδιασμού» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου Υγείας.

Αντικείμενα Διαλόγου

  • Να κατατεθεί η εμπειρία ενός εκάστου εκ των εμπλεκομένων, προς συμπλήρωση της πληρέστερης δυνατής εικόνας και ανάδειξη των αστοχιών, των αναγκών ενίσχυσης και της συνολικής οργάνωσης
  • Να αναδειχθούν οι παθογένειες, τα κενά αλλά και οι υπάρχουσες δυνάμεις-πόροι.
  • Να  αναδειχθούν στοχευμένες προτάσεις και να ιεραρχηθούν ρεαλιστικά.
  • Να χαραχθεί ενιαία στρατηγική
 Στην εκδήλωση και στον διάλογο που ακολούθησε παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΥΑΕ ΕΚΑΒ Αθήνας Βασίλειος Χουλιάρας , το μέλος της ΕΥΑΕ ΕΚΑΒ Αθήνας Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Υπεύθυνη του γραφείου Υγείας και Ασφάλειας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Μαρία Ευφραιμίδου.


 Ο πρόεδρος της ΕΥΑΕ ΕΚΑΒ Αθήνας, Χουλιάρας Βασίλης, έθεσε το ερώτημα εάν το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει ενέργειες που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια και επισήμανε το πρόβλημα των κτηριακών εγκαταστάσεων, την απουσία ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων και την αύξηση των φαινόμενων βίας κατά των υγειονομικών υπαλλήλων. Κλείνοντας πρότεινε την εφαρμογή προτύπων διαχείρισης υγείας και ασφάλειας από το σύνολο των οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείου.  



Σύμφωνα με τα όσα είπε ο  Δημήτρης Μαγρίπλης, Υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ, ο οποίος παρουσίασε και συντόνισε την Εκδήλωση, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με μορφή ερωτηματολογίων, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της Αττικής το 82,6% των νοσοκομείων δηλώνουν ότι παρέχουν υγεία και ασφάλεια στους εργαζόμενους τους.
Από αυτά όμως το 74% δήλωσε πως δεν διαθέτει υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας.
Το 65% δεν διαθέτει υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας.
Το 65% δεν διαθέτει ΕΥΑΕ (Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων).
Το 65% δεν έχει εκπονήσει μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου.
Ενώ οι περισσότεροι υγειονομικοί σχηματισμοί, δήλωσαν πως δεν κάνουν ορθή τήρηση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν εργατικά ατυχήματα, μικροτραυματισμούς, ασθένειες και ημέρες απουσίας από την εργασία.


Από αριστερά: Δημήτρης Μαγρίπλης, Υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ,  Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός Ανδρέας

Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός Ανδρέας δήλωσε πως οφείλουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, παραδέχθηκε πως δεν εφαρμόζονται οι νομοθεσίες περί υγείας και ασφάλειας και πως το προσωπικό στο χώρο της υγείας  είναι κουρασμένο, γερασμένο και πως σε μεγάλο βαθμό διακατέχετε από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (BURNOUT). Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που διευρύναμε το πεδίο εφαρμογής της άδειας κλειστού χώρου και σε άλλα τμήματα είπε χαρακτηριστικά.


Από αριστερά: Ανδρέας Νεφελούδης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας. Γιώργος Γιαννόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας. Χρυσάνθη Κισκήρα, Υποδιοικήτρια 1ης ΥΠΕ Αττικής 

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος δήλωσε πως Σχεδιάζουμε Κέντρα Υγείας και Ασφάλειας στις ΥΠΕ.
Σχεδιάζουμε θέσεις Ιατρών εργασίας.
Σχεδιάζουμε αναβάθμιση των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Νοσοκομείων σε Επιστημονικά στελεχωμένα τμήματα που θα συνεργάζονται με τους εργαζόμενους.
Μέριμνα για ενσωμάτωση των Ιατρών Εργασίας στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου