AITHMA - Πρωτόκολλα Καθαρισμόυ Ασθενοφόρων. - E.Y.A.E. EKAB

E.Y.A.E. EKAB

Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων ΕΚΑΒ

Breaking

Home Top Ad

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

AITHMA - Πρωτόκολλα Καθαρισμόυ Ασθενοφόρων.




Αθήνα 11-5-2018                                          ΠΡΟΣ : PROVISION SA. 
AITHMA 

Θέμα: «Έκτακτος καθαρισμός και απολύμανση των ασθενοφόρων» από τους Διασώστες, κατά την διάρκεια της βάρδιας-Σύνταξη πρωτοκόλλων.

Καθημερινά οι διασώστες του ΕΚΑΒ καλούνται να επιληφθούν και να διακομίσουν εκατοντάδες περιστατικά τα οποία ανάλογα με την περίπτωση, μολύνουν την καμπίνα του ασθενοφόρου με αίμα, εμετούς, πτύελα κλπ. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου καλείται μετά από κάθε διακομιδή να καθαρίσει γρήγορα το ασθενοφόρο και να μεταβεί στο επόμενο περιστατικό.

Ο έκτακτος καθαρισμός - απολύμανση του ασθενοφόρου γίνεται κατά τη κρίση του κάθε πληρώματος που εργάζεται εκείνη την ώρα, σύμφωνα και με το τι καθαριστικά υπάρχουν κάθε φορά διαθέσιμα και όχι βασισμένος πάνω σε κάποια σταθερή διαδικασία που προβλέπεται από συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αρκεί η αλλαγή του σεντονιού στο φορείο, σε κάποιες άλλες ο αερισμός της καμπίνας, σε κάποιες η χρήση απολυμαντικών και σε κάποιες άλλες η γενική πλύση της καμπίνας με νερό, σαπούνι ή και συνδυασμό όλων των παραπάνω. 

Για να εξασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών που διακομίζουμε με τα ασθενοφόρα, θα πρέπει να προβλεφθούν οι κατάλληλες διαδικασίες οι οποίες θα εξασφαλίζουν, μαζί και με την πρόβλεψη των κατάλληλων απολυμαντικών – καθαριστικών, ένα ποιοτικό και ασφαλές αποτέλεσμα. 

 Αυτό που ζητάμε από εσάς είναι η δημιουργία ειδικών πρωτοκόλλων καθαρισμού και απολύμανσης που θα αναφέρουν τον τρόπο και τα υλικά που χρειάζονται ανά περίπτωση. Η συγκεκριμενοποίηση δηλαδή της κάθε διαδικασίας όπως και η ομαδοποίηση των ασθενειών που χρειάζονται τον συγκεκριμένο τύπο καθαρισμού. 

π.χ. 
Σε καθαρισμό από αίμα ακολουθείται αυτή η διαδικασία.. 
πρωτόκολλο Νο1 
Σε περιπτώσεις HIV, HBV,HCV ακολουθείται αυτή η διαδικασία.. 
πρωτόκολλο Νο2 
Σε περιπτώσεις Ενεργός φυματίωση, Ελονοσία, Μηνιγγίτιδας, SARS, Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί ακολουθείται αυτή η διαδικασία.. 
πρωτόκολλο Νο3 
Σε περιπτώσεις ψώρας, ακολουθείται αυτή η διαδικασία.. 
πρωτόκολλο Νο4 κ.λ.π. 

Οι περιπτώσεις και οι ασθένειες μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ, αλλά ο καθαρισμός και η απολύμανση που απαιτείται κατά τον «έκτακτο καθαρισμό» μπορεί να τις ομαδοποιήσει σε λίγα μόνο πρωτόκολλα. 

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας μιας και η εταιρία σας διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να συντάξει τα παραπάνω πρωτόκολλα και να μας τα κοινοποιήσει. 

Για την Ε.Υ.Α.Ε. του ΕΚΑΒ 
ο πρόεδρος 
Χουλιάρας Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου