Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και τη Ασφάλεια στη Εργασία/Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών. - E.Y.A.E. EKAB

E.Y.A.E. EKAB

Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων ΕΚΑΒ

Breaking

Home Top Ad

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και τη Ασφάλεια στη Εργασία/Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών.


Αθήνα 27-4-2018

Ανακοίνωση


Θέμα: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και τη Ασφάλεια στη Εργασία/Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών.


Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων ΕΚΑΒ χαιρετίζει την 28η Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Η 28η Απριλίου έχει ορισθεί επίσης και ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς εργαζομένους, με πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, οι οποίοι καθιέρωσαν την 28η Απριλίου ως ημέρα Μνήμης Εργατών (Worker's Memorial Day), για να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων. Η 28η Απριλίου επελέγη συμβολικά, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1914 ψηφίσθηκε από την Καναδική Βουλή ο νόμος για την αποζημίωση των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα.

Σύντομα ο εορτασμός υιοθετήθηκε από τα συνδικάτα των ΗΠΑ και στη συνέχεια από τη Διεθνή Ένωση Ελεύθερων Συνδικάτων, με το σύνθημα «Να θυμάσαι τους πεθαμένους, να μάχεσαι για τους ζωντανούς».
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) υιοθέτησε με τη σειρά της την Ημέρα αυτή και από το 2001 την καθιέρωσε ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», προκειμένου να διευρύνει το περιεχόμενό της με την ιδέα της αειφόρου εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2008, με τη Διακήρυξη της Σεούλ, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία ως «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» και όχι απλά ως δικαίωμα στο χώρο εργασίας.

Η σημερινή επέτειος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε όλοι την σημασία της επαγρύπνησης στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων στους επαγγελματικούς χώρους.

Ως Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ αγωνιζόμαστε καθημερινά ώστε να δημιουργήσουμε ακόμη πιο Ασφαλείς Συνθήκες Εργασίας για τον χώρο μας.
Δυστυχώς αυτό δεν φτάνει.
Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, να εφαρμόζουν τους κανόνες ασφαλείας και να επανεξετάζουν καθημερινά όλους τους εν δυνάμει κινδύνους.

Δεν ξεχνάμε και Δεν πρέπει να ξεχνάμε, του Νεκρούς Συναδέλφους  που έχουμε θρηνήσει όλα αυτά τα χρόνια στο ΕΚΑΒ.

Αν εφαρμόζαμε όλους τους κανόνες Ασφαλείας, αν διεκδικούσαμε περισσότερη και καταλληλότερη εκπαίδευση, καλύτερες και ποιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αν επενδύαμε περισσότερο  στην πρόληψη των κινδύνων και όχι στην αντιμετώπιση τους κατόπιν εορτής, αν διαμορφώναμε, υιοθετούσαμε, καθιερώναμε όλοι (εργαζόμενοι και εργοδότες) ιδιαίτερη κουλτούρα σχετικά µε την ασφάλεια στην εργασία, ίσως, κάποιοι από αυτούς που φύγαν, να ήταν ακόμη κοντά μας.

Δεν ξεχνάμε πως η ασφάλεια ξεκινάει πρώτα από όλα από εμάς τους ίδιους.
  • Κάνουμε σωστή χρήση του Εξοπλισμού Ατομικής προστασίας
  • Ελέγχουμε πριν από κάθε βάρδια τα οχήματα μας και τον εξοπλισμό τους.
  • Κάνουμε πάντα χρήση της ζώνης ασφαλείας και του κράνους αντίστοιχα.
  • Τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Διαχειριζόμαστε κατάλληλα το Εργασιακό Στρες.
  • Εξετάζουμε και επανεξετάζουμε την Ασφάλεια Σκηνής.
  • Εμβολιαζόμαστε κατάλληλα.
  • Ενημερωνόμαστε για νέα εργαλεία και νέες τεχνολογίες.
  • Ενημερώνουμε τους Εκπροσώπους μας και την Διοίκηση για τυχών κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ζητάμε τη λήψη κατάλληλων Μέτρων.
  • Εφαρμόζουμε τα Μέτρα Ασφαλείας .

Τα Εργατικά Ατυχήματα και οι Επαγγελματικές Ασθένειες πλήττουν όλους τους τομείς και όλους τους χώρους. Δεν έχει σημασία εάν εργάζεστε σε γραφείο, σε ασθενοφόρο, στις αεροδιακομιδές, στις μηχανές, στο τηλεφωνικό κέντρο, στο πλυντήρια ή στο συνεργείο.
Ο κίνδυνος για ένα Εργατικό Ατύχημα ή μια Επαγγελματική Ασθένεια είναι εξίσου σοβαρός.


Ως Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων ΕΚΑΒ  θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε, να διεκδικούμε και να καλλιεργούμε κατάλληλη κουλτούρα σχετικά µε την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία μας, προς όφελος και των εργαζομένων και των εργοδοτών αλλά και του ίδιου του Κράτους.

Γιατί όταν εργαζόμαστε με υγεία και ασφάλεια.. κερδίζουμε όλοι!





Για την  Ε.Υ.Α.Ε.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γραμματέας



Χουλιάρας Βασίλης           Μπαχτής Κωνσταντίνος








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου